F.E.C-työvoimakoulutus (Further Educated with Companies) on ollut yksi Uudenmaan ELY-keskuksen, mutta myös muiden ELY-keskusten hankkima työvoimakoulutuksen toteutusmalli erinomaisin kokemuksin. Idea tässä työvoimakoulutuksen toteutusmallissa on tarjota työntekijätarpeita omaaville yrityksille ja korkeakoulutetuille & kokeneille työnhakijoille n. 6 kuukauden koulutussopimukseen perustuva yhteistyöjakso, jonka aikana työnhakija toimii yrityksessä ja kehittää osaamistaan asiantuntijakoulutuksessa – kouluttautuen tulevaan hänelle sopivaan rooliin yrityksessä.
Kohteena F.E.C-koulutuksessa ovat korkeakoulutetut vastavalmistuneet sekä jo pitkän työuran omaavat työnhakijat. F.E.C-koulutus on voimakkaasti yritysrahoitteinen, tuloksiltaan erinomainen työllistämisen ratkaisu. Erityisen positiivisia kokemuksia meillä on yli 50-vuotiaiden päällikkö- ja asiantuntijatason taustan omaavien työnhakijoiden työllistymisestä koulutuksen kautta mm. startup-sektorille sekä uusille toimialoille & kansainvälisiin tehtäviin.
F.E.C-koulutuksen edut kiteytettynä: A) Nopea täydennyskouluttautuminen ajankohtaisesta teemasta, B) Yksi väline lisää työnhaussa ja C) Mahdollisuus tehdä yhteistyötä potentiaalisen tulevan työnantajan kanssa sulkematta muita vaihtoehtoja pois työmarkkinoilla.
Target Partnersin asiantuntijat ovat toimineet vastuullisissa työllistämispalvelujen suunnittelun ja toteutuksen tehtävissä vuodesta 1996 lähtien. Tiivis yhteistyö ELY-keskusten ja TE-toimistojen kanssa on ollut keskeinen osa palvelujen kehittämistä ja toteutusta samoin kuin tiivis vuoropuhelu eri alojen yritysten kanssa. Olemme toteuttaneet työvoimakoulutusta samoin standardein kuin mm. liikkeenjohdon koulutuksia, kansainvälistymiskoulutusten yhteydessä toteutetut ulkomaanopintojaksot ovat tästä hyvä esimerkki.
F.E.C-koulutus käytännössä
F.E.C-koulutukselle on vakiintunut 120 opiskelijatyöpäivän kokonaiskesto. Tämä jakautuu käytännön työssäoppimiseen yrityksessä ja kouluttajan organisoimaan lähi- ja etäkoulutusosuuteen. Lähi- ja etäopiskelun laajuus vaihtelee 16-25 päivän välillä, työssäoppimsen osuus on n. 100-95 arkipäivää. Lisäksi koulutus sisältää asiantuntevaa ohjausta (tutorointi ja ohjaustoiminta), jolla edistetään opiskelijan työllistymistä.
F.E.C-koulutusten teemoja meillä ovat olleet mm. myynti ja markkinointi, sähköinen markkinointi, projektinhallinta, kansainvälistyminen ja kansainvälinen liiketoiminta, digipalvelujen kehittäminen sekä yleinen liiketoiminnan kehittäminen modernein digitaalisin työkaluin. Teemat valikoituvat yritysten tarpeista ja yksittäiseen toteutukseen haetaan mukaan yrityksiä, joille tarjolla oleva koulutusteema on ajankohtainen omassa liiketoiminnassaan.
Toteutamme F.E.C-koulutusta yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa; syksyllä 2024 käynnissä on kolmas yhteinen toteutus, aiheena digitaalinen sisällöntuotanto.
Useat F.E.C-toteutuksemme ovat sisältäneet kansainvälistymisteemaan liittyen opintomatkoja – viime vuosina Saksaan kohdistuen. Ajankohtainen ammattitapahtuma (mm. startup-sektorin tapahtumat, digitaalisuusteeman tapahtumat) sekä verkostoituminen paikallisten suomalaisten toimijoiden kanssa tuo syvyyttä mm. niille opiskelijoille ja asiakasyrityksille, joiden tehtävänä on edistää yrityksen kansainvälistymistä konkreettisin toimin.
Kohderyhmänä korkeakoulutetut ja kokeneet työnhakijat – millaisia kokemuksia heillä on koulutuksesta?
F.E.C-koulutuksen toteutustemme kohteena ovat olleet erityisesti korkeakoulutetut ja kokeneet työnhakijat (toimihenkilö-, asiantuntija- tai päällikkötason tausta). Koulutusmalli tarjoaa tälle kohderyhmälle erinomaisen mahdollisuuden päästä tekemään yhteistyötä potentiaalisen tulevan työnantajan tehtävissä tai kehittämisen projektissa. Siirtyminen toiselle toimialalle voi tässä tapahtua joustavammin, samoin moni hakija kokee haluavansa muuttaa tehtävätasoa aiempaan verrattuna.
Vuosien saatossa olemme yhä uudelleen nähneet tilanteita, joissa osaava korkeakoulutettu työnhakija ei löydä seuraavaa työpaikkaansa, vaikka osaaminen olisi hyvällä tasolla ja motivaatio kunnossa. Työnhakija voi kokea olevansa ”liian kokenut” tai väärän ikäinen, tai häneltä saattaa puuttua viimeisin tieto esimerkiksi digitaalisista työkaluista ja toimintamalleista. Useilla on taustallaan pitkä ura yhden tai muutaman työnantajan tehtävissä, jolloin heidän työnhaun osaamisensa voi myös olla puutteellista – samoin kuin verkostot vähäisiä oman alan ulkopuolella.
Pitkän työuran omaava työnhakija ei välttämättä tunne oman alansa ulkopuolisia yrityksiä – tarjoamme tähän urasuunnittelun työkaluja, joiden kautta pyritään löytämään vaihtoehtoisia urasuuntia nykyiset vahvuusalueet huomioiden.
Koulutuksiin osallistujat ovat kokeneet saaneensa sekä hyvän päivityksen osaamiseensa että mahdollisuuden osoittaa soveltuvuutensa potentiaaliselle työnantajalle.
F.E.C-koulutuksen edut työnhakijalle
Kokenut työnhakija madaltaa F.E.C-koulutuksen kautta kynnystä päästä sisään potentiaalisen työnantajan tehtäviin ja organisaatioon – koulutussopimus antaa osapuolille mahdollisuuden yhdessä hakea sopiva rooli ja tehtävätaso työnhakijalle sopivaksi, yrityksen tarve huomioiden.
Kouluttajan roolissa toimivalle taholle tämä on erinomainen mahdollisuus tukea yksittäistä työnhakijaa ja antaa tälle tarvitsemaansa apua sopivan työpaikan löytämisessä. F.E.C-koulutus tarjoaa tälle myös yhden lisäkeinon työllistymisessä.
Koulutukseen sisältyvä lähiosuus antaa työnhakijalle päivityksen valitusta ajankohtaisesta liiketoiminnan teemasta ja tämä usein on se tekijä, joka lisää yrityksen kiinnostusta työnhakijaa kohtaan. Varsinkin digitalisoitumisen kautta syntyvää osaamisvajetta on pystytty koulutusten kautta kuromaan umpeen.
Kokeneen työnhakijan etuja F.E.C-mallisessa koulutuksessa ovat A) Nopeampi sijoittuminen uuteen työhön – usein vielä uudelle toimialalle, B) osaamisen päivittäminen teemasta, joka on työllistävälle yritykselle ajankohtainen, ja C) Mahdollisuus näyttää osaamisensa ja soveltuvuutensa potentiaaliselle työnantajalle – ennen varsinaisen työsopimuksen solmimista.
Lisäksi on huomioitavaa, että F.E.C-koulutuksen osallistuja voi jatkaa työnhakuaan koulutuksen aikana, mikäli sopiva työpaikka löytyy kesken koulutuksen, on hänellä mahdollisuus keskeyttää koulutus ja aloittaa toisaalla työsopimusperusteisen toiminnan.
Työllistämistä kustannustehokkaasti
Kokemuksemme kattaa F.E.C-toteutuksia toiminnan alusta alkaen. Koulutusten tulokset olleet erinomaisella tasolla ajatellen tuloksia: merkittävä työllistävä vaikutus, maltillinen kustannus hankkivalle taholle, hyvä tai erinomainen asiakaspalaute koulutuksesta, yksilöllinen tuki yrityskumppanin haussa & koulutuksen toteutuksessa jne.
F.E.C-koulutusmalli on hankintojen näkökulmasta jopa edullinen toteutusmalli; noin 80% toteutuksen rahoituksesta katetaan yritysten maksuosuuksilla jolloin kustannukset hankkivalle taholle ovat maltilliset.
F.E.C-koulutuksen vahvaan yritysrahoitukseen perustuva kustannusrakenne varmistaa sen, että toteutusten tulee olla sekä teemoiltaan ja tasoltaan kokeneita korkeakoulutettuja työnhakijoita kiinnostavia että vastata yritysten ajankohtaisiin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa tulosten näkökulmasta myös erittäin korkeaa työllistymisprosenttia – noin 70-80% koulutuksiin osallistuneista työnhakijoista työllistyy F.E.C-koulutuksen aikana. Suurin osa palkataan koulutuksenaikaiseen yritykseensä ja osa löytää työpaikan toisaalta – osallistuminen koulutukseen ei estä suoran työnhaun jatkamista ja koulutuksen kautta saadun uuden osaamisen hyödyntämistä työmarkkinoilla.
Varsinaisen yrityskumppanin hakuprosessin aikana tuemme ja aktivoimme työnhakijoita rohkeasti lähestymään heitä kiinnostavia yrityksiä – ennen koulutuksen käynnistymistä n. 15% hakijoista on tukemme ja aktivoinnin kautta työllistynyt suoraan toisaalle. Samalla lähestymme omien verkostojemme yrityksiä hakien koulutussopimuspaikkoja. Koulutuksiimme hakeneet ovatkin kokeneet saaneensa merkittävää hyötyä jo hakuvaiheessa saadessaan apua kokeneilta urasuunnittelun ja työnhaun asiantuntijoilta.
Onnistunut F.E.C-koulutus edellyttää aktiivista markkinointia työnhakijoille, sujuvaa asiakaspalveluprosessia, tiivistä yhteistyötä TE-toimiston kanssa, aktiivista yrityskeskustelua ja osaajatarpeiden määrittelyä yritysten kanssa, laadukasta koulutuskokonaisuutta ja osaavia valmentajia, työnhakijan osaamistasoa vastaavaa henkilökohtaista tukea ja neuvontaa sekä tehokasta yritysten ja työnhakijoiden yhteensaattamisen prosessia ennen koulutuksen käynnistymistä.
Olemme panostaneet vahvasti asiakaskokemukseen koulutusten toteutuksissa – jokaisen työnhakijan tilanne on yksilöllinen ja vaatii kokemusta
On huomioitavaa, että usein koulutuksemme puitteissa yritys ja työnhakija – jotka eivät muutoin olisi toisiaan löytäneet – pääsevät aloittamaan yhteistyön ja päätyvät työsopimukseen.
Yritysyhteistyö avainasemassa
F.E.C-koulutuksen työllistävyyden ja toimivuuden kannalta keskeisintä on tiivis yritysyhteistyö ja kokeneiden työnhakijoiden uratarpeiden tuntemisen ohella. Kouluttaja käy säännöllistä vuoropuhelua alueen yritysten kanssa näiden osaamistarpeista ja rakentaa tarpeisiin vastaava koulutuskokonaisuuksia. Aito ja aktiivinen keskusteluyhteys yrityskenttään & yrityskentän ja liiketoimintamallien muutosten & osaamistarpeiden tunteminen on koulutusten suunnittelun ja menestyksellisen toteutuksen avain.
Lisätietoa Target Partnersilta:
Pasi Kinnunen, koulutusasiantuntija, 040 5243293, pasi.kinnunen@targetpartners.fi
Asiakaspalvelu: 010 299 7400